Izvorni proizvodi otoka Paga

Paška sol

Sol je bijelo zlato grada Paga s tisućljetnom organiziranom proizvodnjom. Paške solane spadaju u najstarije solane s najintenzivnijom proizvodnjom na hrvatskoj obali. Tradicionalan način proizvodnje soli prirodnim isparavanjem napušten je prije 25 godina kada je izgrađena tvornica soli koja se danas prostire na 2 milijuna m4 te je zajedno sa skladištima i tvorničkim pogonom prostorno najveći proizvodni pogon u Hrvatskoj.

Paški sir

Paški sir je najpoznatiji i najcjenjeniji tvrdi ovčji sir u Hrvatskoj. Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom, svijetložute do tamnožute boje (ovisno o starosti). Dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz to posebnu vrijednost mu daje sol koja u tragovima ostaje na travi poslije bure – jakog sjevernog vjetra koji puše na otoku Pagu.

Paški sir je danas jedan o prepoznatljivih hrvatskih brandova kako kod nas tako i u svijetu. Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira.

Paška ovca

Paška ovca je izvorna hrvatska pasmina i pripada skupini mediteranskih ovaca a nastala je na cijelom području otoka Paga, gdje se i danas uglavnom uzgaja. Danas je ovčarstvo, uz turizam, najznačajnija gospodarska grana. Općenito se smatra da je, s obzirom na raspoložive površine pašnjaka na otoku Pagu, brojka od oko 30 000 rasplodnih ovaca u ovom trenutku optimalna. Ovce se tijekom cijele godine danonoćno drže na otvorenom, na pašnjacima. Hrane se ispašom na škrtim kamenjarima potpomognutom sijenom, kukuruzom i krmnim smjesama.

Paška janjetina

Paška janjetina je drugi po važnosti proizvod paških ovaca. Ovo je najčešće prisutno meso janjadi na tržištu a dobiva se od uzgajivača paške ovce koji proizvode paški sir.

Janjad se hrani isključivo ovčjim mlijekom što mesu daje poseban ukus.Meso paške janjetine je blijedo ružičaste boje, tankih i nježnih mišićnih vlakana, ukusno i sočno. Paška janjetina priprema se na razne načine od kojih je najpoznatiji pečenje na ražnju.

Izložba paške ovce i paškog sira

Grad Novalja i Udruga uzgajivača paške ovce pokrenuli su manifestaciju ”Izložba paške ovce i paškog sira” koja je za zadaću imala promociju paške ovce i paškog sira kroz turističku prezentaciju te istodobno znanstvenim pristupom unaprijediti razvoj stočarstva na Pagu.

Održava se svake godine prvog vikenda u mjesecu srpnju a obuhvaća ocjenjivanje kvalitete paškog sira, ocjenjivanje najbolje kolekcije ovaca te najboljeg ovna.
Uz to, na manifestaciji se redovito održavaju znanstveni skupovi sa temama koje se odnose na poboljšanje kvalitete paške ovce, sira i mesa. Tu su redovito prisutne aktualne teme vezane za npr. budućnost ovčarstva na  otocima, uvođenje novih normi u proizvodnji sira i sl.

Naški

Iz riznice narodnog blaga izdvajamo domaći ples naški, koji se, uz pratnju mijeha, pleše u živopisnim narodnim nošnjama.

Suveniri

Mapa „Novaljske koltre“  je specifičan suvenir – etnografska mapa sa autorskim fotografijama novaljskih kukičanih prekrivača za krevet.

Koltra je kukičani prekrivač za krevet koji se već stotinjak godina, od vještih ruku Novaljki, plete za dotu, kao obiteljsko blago, terapija nakon potresnih životnih događaja. Ona je simbol vrijednosti, vještine i pripadnosti. U današnje doba još uvijek većina novaljskih obitelji posjeduje barem jednu koltru. Čuvaju se i stavljaju na krevet u posebnim prigodama, vješaju na ulični prozor za vrijeme obilaska blagdanskih procesija. Neki se njome i pokrivaju.  Od tog izdvojenog predmeta tradicijskoga znanja i vještine kreiran je suvenir i brand grada Novalje.

Unutar mape nalazi se 10 listova. Na njih 9 su, s prednje strane, originalne autorske fotografske interpretacije koltri, a sa stražnje strane su fotografije detalja i kratak tekst o koltri na slici (širina, dužina i težina), njenim sadašnjim vlasnicima, njihovoj povijesti i ženama koje su ih izradile. Na pozadini naslovne fotografije nalazi se etnografski tekst proizašao iz  autoričina istraživanja na terenu, a deseti list ima impresum, fotografije nekih mustri i popis podupiratelja projekta. Mapa je dvojezična HRV / ENG, može samostalno stajati ili biti obješena na zid, uspravno ili horizontalno.

Fotografije u su djelo Damjana Denone, Darije Turina, Željka Senzela i Jane Dabo Vukomanović. Dizajnersko rješenje izgleda mape djelo je dizajnerice Ive Denona Vusić iz tiskare Denona. Samu mapu kompilirala je autorica mag. Kristina Pavlović, etnologinja i kulturna antropologinja.

Mapa „Novaljske koltre“ veličine je 20×30 cm i stane u svaku torbu ili ruksak za ponijeti kući kao uspomenu iz Novalje.  Može se nabaviti u izložbeno-prodajnom mjestu u dvoru na početku Dalmatinske ulice, u restoranu Stari Kaštel, Gradskome muzeju, galeriji Nevia, u Gradskoj knjižnici i kod autorice osobno na broj +385 (0)98 169 7968.
Cijena mape “Novaljske koltre” je  95 kn.