Izvorni proizvodi otoka Paga

Paška sol

Sol je bijelo zlato grada Paga s tisućljetnom organiziranom proizvodnjom. Paške solane spadaju u najstarije solane s najintenzivnijom proizvodnjom na hrvatskoj obali. Tradicionalan način proizvodnje soli prirodnim isparavanjem napušten je prije 25 godina kada je izgrađena tvornica soli koja se danas prostire na 2 milijuna m4 te je zajedno sa skladištima i tvorničkim pogonom prostorno najveći proizvodni pogon u Hrvatskoj.

Paška sol 02
Paška sol 03
Paška sol 04
Paška sol 05

Paški sir

Paški sir je najpoznatiji i najcjenjeniji tvrdi ovčji sir u Hrvatskoj. Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom, svijetložute do tamnožute boje (ovisno o starosti). Dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz to posebnu vrijednost mu daje sol koja u tragovima ostaje na travi poslije bure – jakog sjevernog vjetra koji puše na otoku Pagu.

Paški sir je danas jedan o prepoznatljivih hrvatskih brandova kako kod nas tako i u svijetu. Na otoku Pagu godišnje se proizvede oko 220 tona paškog sira.

Paška ovca

Paška ovca je izvorna hrvatska pasmina i pripada skupini mediteranskih ovaca a nastala je na cijelom području otoka Paga, gdje se i danas uglavnom uzgaja. Danas je ovčarstvo, uz turizam, najznačajnija gospodarska grana. Općenito se smatra da je, s obzirom na raspoložive površine pašnjaka na otoku Pagu, brojka od oko 30 000 rasplodnih ovaca u ovom trenutku optimalna. Ovce se tijekom cijele godine danonoćno drže na otvorenom, na pašnjacima. Hrane se ispašom na škrtim kamenjarima potpomognutom sijenom, kukuruzom i krmnim smjesama.
Paška ovca 01
Paška ovca 02
Paška ovca 03

Paška janjetina

Paška janjetina je drugi po važnosti proizvod paških ovaca. Ovo je najčešće prisutno meso janjadi na tržištu a dobiva se od uzgajivača paške ovce koji proizvode paški sir.

Janjad se hrani isključivo ovčjim mlijekom što mesu daje poseban ukus.Meso paške janjetine je blijedo ružičaste boje, tankih i nježnih mišićnih vlakana, ukusno i sočno. Paška janjetina priprema se na razne načine od kojih je najpoznatiji pečenje na ražnju.

Paška janjetina 02
Paška janjetina 03
Paška janjetina 05

Izložba paške ovce i paškog sira

Grad Novalja i Udruga uzgajivača paške ovce pokrenuli su manifestaciju ”Izložba paške ovce i paškog sira” koja je za zadaću imala promociju paške ovce i paškog sira kroz turističku prezentaciju te istodobno znanstvenim pristupom unaprijediti razvoj stočarstva na Pagu.

Održava se svake godine prvog vikenda u mjesecu srpnju a obuhvaća ocjenjivanje kvalitete paškog sira, ocjenjivanje najbolje kolekcije ovaca te najboljeg ovna.
Uz to, na manifestaciji se redovito održavaju znanstveni skupovi sa temama koje se odnose na poboljšanje kvalitete paške ovce, sira i mesa. Tu su redovito prisutne aktualne teme vezane za npr. budućnost ovčarstva na  otocima, uvođenje novih normi u proizvodnji sira i sl.

Naški

Iz riznice narodnog blaga izdvajamo domaći ples naški, koji se, uz pratnju mijeha, pleše u živopisnim narodnim nošnjama.