Tradicija okusa

Danas se općenito smatra da je mediteranska kuhinja najbolja za ljudsko zdravlje radi vrste i kvalitete namirnica te načina njihove pripreme. Novaljska kuhinja, kao njen prepoznatljiv dio, pružit će vam istinski gastronomski užitak.

Stoga, posjetite li Novalju, ne propustite kušati dio jedinstvenog sklada okusa domaće kuhinje koji će za vas složiti novaljski ugostitelji. S jelovnika ukusno uređenih restorana preporučamo vam ponajprije neki od čuvenih i nadaleko poznatih ovdašnjih specijaliteta – paški sir, janjetinu, makarune na iglu i štrudel od skute. Sve čari mediteranske kuhinje najviše ćete ipak osjetiti odlučite li se za morske specijalitete.

Među raznim jelima od ribe i morskih plodova, preporučamo okrepljujuću riblju juhu, novaljski brodit (brudet), razne salate i rižote od morskih plodova te kuhanu ili pečenu ribu. Raznovrsno povrće izraslo pod toplim mediteranskim suncem pripremljeno na maštovite načine pružit će zadovoljstvo poklonicima vegetarijanske kuhinje.

Naiđete li na tradicionalne domaće slastice – hrostule i frite , probajte ih: zahvaljujući svojoj posebnosti one su se uspjele održati u poplavi raznoraznih modernih slastica te ostati jedan od zaštitnih znakova novaljske kuhinje.Čaša domaćeg vina za kraj učinit će užitak potpunim.

A nakon što kušate najbolje što nudi novaljska kuhinja, ponesite sa sobom domaće namirnice i pripremite svojim prijateljima pravu novaljsku večeru i podijelite jedinstveni gastro doživljaj!

Zato smo za vas pripremili dva jednostavna recepta kako biste i u svojim domovima što duže pamtili okuse i mirise naše autohtone kuhinje!

Ukusni izvorni proizvodi Novalje

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja izvođenje projekta vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom “Hrvatski otočni proizvod” koji je pokrenut početkom 2007. s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Temeljni je cilj da se identificiraju i distribuiraju kvalitetni
otočni proizvodi koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama. Oznaku HOP mogu dobiti samo proizvodi koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije.

Novalja se može pohvaliti sa tri proizvođača i petnaest proizvoda koji nose oznaku HOP.

Osim nositelja oznake HOP, dio Novaljskih ukusnih proizvode su i vina Boškinac. Temeljna misija vinarije Boškinac je očuvanje i briga oko autohtone sorte gegić, koja predstavlja ono najbolje i jedinstveno sa našeg otoka. Izvornost, izvrsnost i tradicija vinarije Boškinac i njezinih proizvoda  već su prepoznate u svijetu gastronomije i vinarstva.