Penjanje po stijenama


Ljubitelji sportskog penjanja mogu uživati u penjanju strmim dijelom vrha Sv. Vid i stijenama iznad plaže Ručica na sjeverozapadnoj strani Paške uvale (stijene Zamak i Stogaj pored Metajne). Na tim mjestima postoje i posebne oznake za sportsko penjanje.

Na pojedinim područjima otoka stijene su visoko uzdignute, okomite, a zbog tisućljetne izloženosti buri, pomalo su neobičnog oblika. Odlučite li se za penjačku avanturu, svakako ćete uživati u pogledu!

Stogaj

Tisućljetna izloženost udarima bure i kiše oblikovale su fascinantan kameni pejzaž tajnovitog kanjona nedaleko ribarskog naselja Metajna. Mjesto je to gdje se bjelina stijena čudnovatih i upečatljivih oblika sudara s modro plavom bojom morske pučine. Mjesto je to koje svojom egzotikom privlači brojne outdoor entuzijaste željne istraživanja mističnih puteva Life on Mars staze. A sada pred vas stavljamo novi izazov – osvajanje penjačke stijene Stogaj!

Stogaj je okomita penjačka stijena koja strši iznad plaže Beriknica, a svojom neobičnom formom budi adrenalinski duh promatrača. Još 90-ih, Stogaj, je zapeo za oko malobrojnim penjačima koji su postavili spitove, ali zub vremena ne štedi nikog pa tako ni ovu gordu ljepoticu. Iz tog razloga, krajem 2021. godine sanirana su dva penjačka smjera sa jugoistočne strane stijene: „Stigma“ (težine 5b i 5a) ukupne dužine 60m te „La Vida Loca“ (5b, 5c i 5a) također ukupne dužine 60m. Uz navedeni smjer sanirana je i varijanta prve dužine naziva „Halfmoon“ težine 5b i dužine 25m.

Penjanje uz miris mora i soli te uz zvuk valova poseban je doživljaj, ali prava nagrada slijedi nakon uspona na vrh! Naime, odvažne „hvatače visina“ usponom na toranj stijene čeka kratka Via ferrata dužine 20m koja otvara očaravajući pogled na cijeli Paški zaljev i Velebit u njegovoj pozadini.

Bilo da ste početnik ili iskusni penjač pratite posebne oznake za sportsko penjanje i osvojite mjesto gdje je Zemlja najbliža Marsu!

CaC3NmXM
SDIM2713
6vc5z4mU
Stogaj - visitnovalja (4)

Foto: Hrvoje Jurić

.