Tradicionalne manifestacije

Karneval

Karneval se održava od sredine siječnja do Mesopusta, dana uoči Pepelnice, kad počinje korizma. Subotom navečer priređuju se karnevalske zabave, nedjeljom popodne je dječji karneval, a zadnjeg dana se u poslijepodnevnim satima organiziraju priredbe na glavnom gradskom trgu (Trg bazilike ili „po novaljski“ jednostavno – Plac).

Karneval 01
Karneval 02
Karneval 03
Karneval 04
Karneval 05

Dječji festival „Antonja“

Dječji glazbeni festival Antonja održava se od 1998. godine uoči dana sv. Antona, 13. lipnja, a koji se ujedno obilježava i kao Dan grada Novalje. Na festivalu nastupaju djeca školskog uzrasta.

Dječji festival Antonja 01
Dječji festival Antonja 02
Dječji festival Antonja 03
Dječji festival Antonja 04
Dječji festival Antonja 05

Fešta od maja

Ova gastronomska i ekološka priredba organizira se oko prvosvibanjskih praznika. Na njoj se posjetiteljima nude domaće delikatese koje spremaju novaljski ugostitelji. Cijeli je događaj praćen pjesmom i plesom.

Fešta od maja 01
Fešta od maja 02
Fešta od maja 03
Fešta od maja 04
Fešta od maja 05

Uskrsni doručak

Uskrsni doručak se priređuje na Uskrsni ponedjeljak u prijepodnevnim satima na glavnom gradskom trgu, a uz pjesmu i dobro raspoloženje posjetiteljima se nude domaća jela i specijaliteti karakteristični za uskrsno vrijeme. Priredba se održava od 2001. godine i svojevrsna je dobrodošlica našim prvim predsezonskim gostima.

Uskrsni doručak 01
Uskrsni doručak 02
Uskrsni doručak 03
Uskrsni doručak 04
Uskrsni doručak 05
Uskrsni doručak 12
Uskrsni doručak 11

Novaljsko kulturno ljeto

Novaljsko kulturno ljeto započinje uoči Antonje – blagdana sv. Antona ( 13. lipnja ), koji se ujedno slavi i kao Dan Grada Novalje.

Višednevni program prožet je raznim kulturno-umjetničkim, zabavnim i sportskim sadržajima – umjetničkim izložbama, koncertima ozbiljne glazbe, nastupima klapa, ansambala i folklornih skupina, promocijama i prodajnim izložbama knjiga, kazališnim i filmskim predstavama na otvorenom, koncertima zabavne glazbe i zabavnim programima, sportskim natjecanjima i sl.

Novaljsko glazbeno ljeto i Trijatar

Kao izdvojene dijelove programa tijekom Novaljskog kulturnog ljeta, ističemo Novaljsko glazbeno ljeto, u sklopu kojeg se organiziraju koncerti klasične glazbe, te Novaljski trijatar koji u sebi objedinjuje kazališne predstave.

Novaljsko kulturno ljeto 01
Novaljsko kulturno ljeto 02
Novaljsko kulturno ljeto 03
Novaljsko kulturno ljeto 04
Novaljsko kulturno ljeto 05

Božićna priredba

Kulturni događaj poznat kao “Novaljski raspivani Božić” održava se od 1997. godine između Božića i Nove godine. Na priredbi sudjeluju otočne i gostujuće klape i pjevački zborovi, kako bi obogatili blagdane prigodnim umjetničkim programom.

Božićna priredba 01
Božićna priredba 02
Božićna priredba 03
Božićna priredba 04
Božićna priredba 05

Festival pisme nakanat

Popularni Festival pisme nakanat otoka Paga održava se od 2003. godine oko 25. studenoga (blagdan sv. Katarine, zaštitnice Župe Novalja). Pjevanje nakanat tradicionalno je pučko dvoglasno pjevanje pa na Festivalu sudjeluju parovi pjevača s cijelog otoka Paga.

Muške klape “Navalia“, “Luminali“ i “Slavuji” te ženska klapa „Murtelice“ njeguju izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu.

Posebnu vrijednost ima pučko liturgijsko pjevanje čije bogatstvo posebno dolazi do izražaja u vjerskim obredima Velikog tjedna (od Cvjetnice do Uskrsa).

Festival pisme nakanat 01
Festival pisme nakanat 02
Festival pisme nakanat 03

Izložba paške ovce i paškog sira

Grad Novalja i Udruga uzgajivača paške ovce pokrenuli su manifestaciju ”Izložba paške ovce i paškog sira” koja je za zadaću imala promociju paške ovce i paškog sira kroz turističku prezentaciju te istodobno znanstvenim pristupom unaprijediti razvoj stočarstva na Pagu.

Održava se svake godine prvog vikenda u mjesecu srpnju a obuhvaća ocjenjivanje kvalitete paškog sira, ocjenjivanje najbolje kolekcije ovaca te najboljeg ovna.
Uz to, na manifestaciji se redovito održavaju znanstveni skupovi sa temama koje se odnose na poboljšanje kvalitete paške ovce, sira i mesa. Tu su redovito prisutne aktualne teme vezane za npr. budućnost ovčarstva na  otocima, uvođenje novih normi u proizvodnji sira i sl.

Paška ovca 04
Paška ovca 03
Paška ovca 02
Paška ovca 01
Paški sir 01