Atrakcije

Antički vodovod – Talijanova buža

https://gradskimuzejnovalja.hr/

Najveću vrijednost i zanimljivost predstavlja jedinstveni antički vodovod iz 1. stoljeća isklesan u živom kamenu. Taj jedinstveni rimski akvedukt, u narodu zvan Talijanova buža, napajao je Novalju vodom iz novaljskog polja. Vodovod je dug oko 1,2 km, maksimalne širine 60-70 cm i ima 9 otvora na površini, tzv. odiha, na kojim mjestima je visok i do 40 m. Ulaz u vodovod nalazi se unutar Gradskog muzeja koji u sebi čuva dio novaljskog kulturnog i etnološkog nasljeđa. Posjetiteljima je omogućen ulazak u rimski vodovod maksimalno do 70 m uz obvezatno korištenje zaštitne opreme Gradskog muzeja.

muzej plakat
muzej plakat

Tisućljetni maslinici – Vrtovi lunjskih maslina

http://olive-gardens.eu/
www.facebook.com/vrtovi.lunjskihmaslina 

Dobro došli u Lunjske maslinike – oazu mira i jedan od najslikovitijih i najljepših kutaka otoka Paga. Priroda je na ovom prostoru  ostavila tragove svoje darežljivosti, a slijedeći ih ostajemo istinski zadivljeni. Oko 80 000 stabala divljih maslina na području od 400ha stoljećima se cijepi kultiviranim sortama, prvenstveno Oblicom. Svojom se jedinstvenošću posebno ističe oko 1 500 divljih maslina  visokih od 5 do 8 metara. Ovo područje divljih maslina jedino je takve vrste na Jadranu te ima veliku botaničku vrijednost, a zbog  svojih je karakteristika 1963. godine  i proglašeno botaničkim rezervatom. Najstarija maslina u Vrtovima lunjskih maslina slavi više od 2 000 godina, što je svrstava među 3 najstarije masline na svijetu, zajedno sa stablima maslina iz Grčke i Izraela.

U okrepljujućoj tišini, pod krošnjama ovih dugovječnih stabala, obnovite svoju snagu i ponovno pronađite toliko željeni mir izgubljen u urbanoj vrevi.

Lunjski maslinici
Najstarija-maslina-1600-godina
Lunjski maslinici
Lunjski maslinici
Lunjski maslinici
Atrakcije-02