Makaruni na iglu


Makaruni na iglu proizvod su hrvatske otočne tradicijske kuhinje. Rade se od brašna, jaja, ulja, soli i mlake vode i zamijese u jednoličnu masu.
Tako oblikovana masa mora se dobro razvaljati. Dobiveno tijesto razdijeli se na više komada koji se oblikuju u male valjke, režu se na manje komade koji se na iglu formiraju u makarune. Makaruni se serviraju kao glavno jelo uz gulaš od mesa, te tradicionalna domaća otočna vina.

Janjeća toćada sa Novaljskim makarunima:

Toćada za 4 osobe:

Žlica svinjske masti
4 srednje velike šalotke ( luk ljutika )
600 g  očišćenog janjećeg buta
Jedna žlica koncentrata rajčice
Mala žlica domaće marmelade od šljiva
Prstohvat cimeta
2 klinčića
2 dcl crnog vina
2 dcl povrtnog temeljca
Prstohvat soli i papra
Paški sir i valsac za serviranje

Novaljski makaruni za 4 osobe:

500 g brašna
1 žutanjak
1 jaje
60 g maslaca
Žličica m. ulja
Prstohvat soli
Voda

Priprema:

Toćada:

Na masti popirjati šalotku( ljutiku) do zlatno žute staklene boje, nakon toga dodati meso nasjeckano na male kockice. Meso pirjati, kada pusti svoju vodu pustiti da voda sva ishlapi. Nakon toga dodati koncentrat rajčice i prije nego sve zaprži dodati crno vino i klinčić. Nakon toga sve pirjati još 15 min, kada ishlapi alkohol iz vina dodati povrtni temeljac i polako dodavati ostale začine sol, papar, cimet. Sve zajedno pirjati još 15 min. Nakon toga dodati žličicu marmrlade od šljiva i sve zajedno prokuhati još 15 min.

Makaruni:

Umješati lijepo gipko tijesto od svih sastojaka i pustiti ga da pola sata „odmori“ u hladnjaku . Nakon toga na veliku iglu za pletenje ili na drveni ražnjić formirati makarune među dlanovima tako da u sredini ostane rupa. Makarani se obično serviraju u  dužini  od 8 do 12 cm. U veliki lonac naliti 4 l vode da provrije i dodati žlicu soli. U kuhanu vodu dodati formirane makarune i blago ih promješati da se ne zalijepe za dno. Čim se makaruni dignu na površinu vode pustiti jo minuti i servirati.

U tanjur izvaditi sa francuskom žlicom cca 12 g makaruna i preliti ih sa toćadom, dodati malo paškog sira i vlasca ili peršina. Dobar tek !

Hotel Boškinac

Pekarnica Mahulja 02
Pekarnica Mahulja 05

.