HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD


Republika Hrvatska broji 1244 otoka, otočića, hridi i grebena od kojih je svega 53 stalno naseljeno. Svaki taj otok krasi iznimna ljepota prirode i bogata kulturno-povijesna baština te način življenja njihovih stanovnika. Mediteranska klima i konfiguracija terena oblikovali su karakteristične običaje, gastronomiju i tradicionalne obrte, a upravo se u želji za očuvanjem istih dodjeljuje oznaka Hrvatski otočni proizvod.

Otok Pag zbog kamenitog krajobraza oblikovanog burom poznat je po epitetu mjesečevog otoka. Upravo su ti kameni goleti prožeti aromatičnim biljem i morskom posolicom značili težinu preživljavanja, a čovjek je od tog škrtog terena uzeo što je mogao i to pretvorio u najbolje- nadaleko poznate delicije paški sir i janjetinu.

LIFE ON MARS TRAIL

Utrka i staza Life on Mars upravo prolaze tim robusnim kamenitim prostranstvom i posjetitelju pruža sveobuhvatno iskustvo trekkinga, traila i penjanja. Sve je počelo 2017. godine kad je održana prva utrka Life on Mars Trail.

Dobra atmosfera, sunčan proljetni dan i neodoljiv krajolik kojega su bura i sol oblikovale u nešto izvanzemaljsko utisci su koji ostaju trajna uspomena i zbog kojih se mnogi često i vraćaju. Koračajući putevima Marsa obilazite neodoljive plaže i uvale s kojih se pruža pogled na plavetnilo Paškog zaljeva ili na obronke moćnog Velebita.

MARSOVCA

Škrti kamen otoka Paga dom je jedne posebne životinje- paške ovce. Otočne hraniteljice odrasle u kamenom prostranstvu nalik Marsu hraneći se posoljenom travom i aromatičnim biljem koji je stvorio najbolji sir i janjetinu na svijetu. Kako bi odali počast svojoj ljubimici, novaljci su ove godine organizirali gastronomsku manifestaciju MarsOvca kroz koju su predstavili brojna starinska jela napravljena od njezinih proizvoda od mesa, sira, skute, surotve i iznutrica.

Hedonistički i gastronomski događaj MarsOvca, organiziran od strane Turističke zajednice grada Novalje, u suradnji s Udruženjem obrtnika Novalje i Grada Novalje, kroz mjesec dana trajanja prezentirala je razne recepte s originalnim kuharskim potpisom, recepturom i tradicijom u određenim novaljskim ugostiteljskim objektima. Tom su prigodom svi zainteresirani posjetitelji mogli probati posebno osmišljen meni čiji cilj je upoznavanje gostiju s tradicijom i podizanje iz zaborava starinskih receptura.

.