Izleti

Sirana Gligora – Kušaonica sira

I ove godine posjetitelje Sirane Gligora upoznajemo sa posebnostima i tajnama najboljeg hrvatskog sira i jednog od najboljih svjetskih sireva – Paškog sira!

Kako bi u najboljem svijetlu predstavili svoj proizvod, Paški sir, kao sastavni dio sirane napravili smo kušaonicu. Od sada je tako moguć posjet sirani uz degustaciju sireva Sirane Gligora. Kušaonica je opremljena video projektorom, audio sustavom s govornicom te može služiti i kao konferencijska dvorana.

Otvoreni smo od pondjeljka do subote od 07:00 do 15:00 za individualne i grupne posjete prema slijedećem programu:

-priča o Paškom siru
-razgledavanje proizvodnjeu sirani
-posjet zrionici, 6 metara pod zemljom
-kušanje svjetski poznatih sireva Gligora
-posjet trgovini Gligora u Kolanu

 

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte: visit@gligora.com ili +385 (0)98 235 432

Sirana Gligora ima svu potrebnu infrastrukturu za prijem gostiju u invalidskim kolicima kojima također omogućavamo turistički razgled sirane i degustaciju.

Quad Safari

U slučaju da niste ljubitelj biciklizma ili hodanja, a stižete (ili ste već stigli) na Pag, nemojte ipak propustiti uživati u čak 115 kilometara biciklističkih i pješačkih staza dostupnih na otoku – i to na quadovima. Ova robusna off road vozila pružaju vam fantastični doživljaj uz mrvicu adrenalina. Istražite poznati mjesečev krajolik otoka, udaljene, skrivene uvale i predivne plaže, mistični Paški trokut te iznimne prirodne ljepote, sve uz prekrasni pogled na Kvarnerske otoke i Podvelebitski kanal.

U ovu se avanturu možete upustiti samostalno ili organizirano putem kupnje aranžmana u turističkoj agenciji Sunturist: http://www.sunturist.com/croatia/hr/izleti/quad-safari/ 

Biciklističke staze

Zaleđe Novalje – Novaljsko polje, ispresijecano je kilometarskim biciklističkim stazama koje prolaze između brojnih vinograda. Vozeći se ovim stazama, u tišini koja odmara, doživjet ćete ljepote ovoga kraja na jedinstven način. Biciklijada Novalja – Lun – Novalja često se zna naći u godišnjem kalendaru sportskih zbivanja na području našega Grada.

Ornitološki rezervati i ljekovita blata

Otok Pag broji tri ornitološka rezervata: “Velo blato” i “Malo blato” u Povljani te “blato Rogoza” u Kolanu. Osim rezervatima, otok Pag bogat je i ljekovitim blatima koja se protežu duž cijelog otoka. Među njima najpoznatije je ljekovito blato “Segal” u Povljani.

Ornitološki rezervat “Veliko blato” 

Ornitološki rezervat Veliko blato, pogotovo otkad je zaštićeno kao ornitološki rezervat, predstavlja pravo utočište mnogobrojnih močvarica, naročito u vrijeme njihova gniježđenja, selidbe i zimovanja. Ovdje se redovito mogu vidjeti crna liska, mali gnjurac, ćubasti gnjurac, siva čaplja, bijela čaplja, bukavac, ibis, patka njorka, bijela zličarka, a posebnost je gniježđenje patke kreketaljke, eje livadarke, velike ševe koje su ugrožene u europskim razmjerima, a u Hrvatskoj vrlo rijetke i malobrojne gnjezdarice.

Takvo očuvano močvarno područje je danas prava rijetkost pogotovo zbog sve veće ugroženosti močvarne ornitofaune i nestanka močvarnih biotopa u cijeloj Europi. Među svim tipovima staništa u Europi, močvarna su staništa zasigurno ptičjim svijetom najbogatija i najraznolikija. Veliko blato je važna postaja u našoj turističkoj ponudi za promatrače ptica i sve popularniji bird watching jer u ornitološkom rezervatu postoje izuzetne pogodnosti za takav oblik rekreacijskog turizma koji se zasniva na obilasku lokaliteta, promatranju ptica i fotografiranju. U rezervatu je postavljena promatračnica za promatranje ptica i informativna tabla. Stručnjaci su na području Velikog blata zabilježili 143 vrste ptica, izradili Popis ( check-listu ) ptica i istaknuli najpogodnije dekade u pojedinoj sezoni za promatrače ptica, kao i vrste ptica koje u tom razdoblju promatrači mogu promatrati.

Za razgledavanje Ornitološkog rezervata Veliko blato potrebno je kupiti ulaznice u Turističkom uredu u Povljani. U Turističkom uredu također se izdaju i dozvole za slatkovodni ribolov. Ovisno o potrebi moguće je kupiti dozvolu za dnevni ili tjedni ribolov.

Kolanjsko blato – blato Rogoza 

Močvarno stanište koje se ističe bogatstvom i raznolikošću ptičjeg svijeta.Radi svoje važnosti za očuvanje biološke raznolikosti zaštićeno je kao ornitološki rezervat. U Kolanjskom blatu i bližoj okolici zabilježene su 163 ptičje vrste, od kojih je 66 gnjezdarica. U vrijeme selidbe i zimovanja u tršćacima se sklanjaju razne vrste ptica. Neke obitavaju na okolnim livadama, a poneke se gnijezde na obližnjem otočiću, a u blato se dolaze hraniti obiljem riba. Ova mala močvara usred paških kamenjara predstavlja pravi dragulj prirode i života.

Ljekovito blato “Segal”

Zapadno od Povljane, uz plažu Dubrovnik u okruženju borove šume, nalazi se jezero ”Segal” sa muljevitim sedimentom. Prirodni ljekoviti činitelj kao što je peloid, uz sunce, more i čisti zrak, povoljno djeluje na očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, poboljšanje kakvoće života, te na sprečavanje i liječenje različitih bolesti te na oporavak od istih. Ljekoviti peloid pogodan je za liječenje degenerativnih oboljenjareumatskog artritisa i kožnih oboljenja. Često se koristi kao oblog za trbuh i predio bubrega kod bolesti probavnog trakta, bolesti reproduktivnih i mokraćnih organa. Koristi se kod reumatskih oboljenja udova kao oblog i premaz za ruke, pojedine zglobove ili grupe velikih zglobova i kičmu. Poznato je da je prirodno blato dobro sredstvo za detoksikaciju. Pronađite svoje mjesto na plaži, na kamenu, pod borovima i prepustite se ugodnom i ljekovitom djelovanju povoljnih klimatskih, morskih i balneoloških čimbenika.

Jednodnevno krstarenje Paškim zaljevom

Paški zaljev pravi je dragulj otoka Paga čiji se značaj proteže kroz čitavu povijest otoka.

Jednodnevno krstarenje Paškim zaljevom uključuje mnogobrojne aktivnosti za djecu i odrasle  putem kojih će otkriti sve čari ovog zaljeva koji, osim što je bogat mnogobrojnim pješčanim plažama, pod morem čuva i ostatke potonulog rimskog grada Cisse (2 st.n.e.). Okružen je malim ribarskim mjestima koji mu daju posebnu draž, a za posebnost ovog zaljeva zaslužna je i špilja u kojoj posjetitelji mogu iskusiti čari plivanja unutar paških stijena.

Više informacija o programu izleta, vremenu trajanja i kupnji aranžmana  možete pronaći na:
http://www.sunturist.com/croatia/hr/izleti/pag-bay-cruise/