Harem (melodrama)


27. July, 2014. – 21.00

Ljetno kino „Hollywood“

8. NOVALJSKI TRIJATAR :
TEATAR MORUZGVA

Igraju: Petra Dugandžić, Nela Kocsis, Barbara Vicković , Ecija Ojdanić / Nataša Dangubić i Kazuhiro Tamari.

Harem je melodrama u kojoj se izmjenjuju smijeh i suze, a četiri izvanredne glumice u preko 20 uloga donose emocionalno napetu priču o sudbini, iskupljenju i nesalomljivoj ženskoj snazi. Riječ je o melodrami s komičnim dijelovima, u kojoj se isprepliću prošlost i sadašnjost žena nakon raspuštanja harema u Topkapi palači 1909. god.

Predstava je sastavljena od nekoliko priča povezanih nitima sudbine koje pletu svoj uzročno posljedični ćilim kroz živote, kroz kulture, kroz povijesne periode, kroz umove i kroz srca.
Vodi vas, dakle, predstava Harem, u Los Angeles na set porno mjuzikla Arapske noći 2.  Slijedeći povijesne dokumente i dnevničke zapise, zavirit ćemo i u harem Topkapi palače u Istanbulu te pokušati oživjeti i rekonstruirati svakodnevicu tih zarobljenica, a posebno jedne robinjice Vlahinjice, otete iz naših krajeva.
Teleportiramo se zatim u ovovremeni londonski korporativni harem pa u beogradski bordel, čak i u dalmatinsku Zagoru gdje nepismene starice komentiraju Sulejmana Veličanstvenog i prisjećaju se priča o turskim osvajanjima koje su slušale u svom djetinjstvu.

Istanbul, Dalmatinska Zagora, Los Angeles, London, Beograd … sva ta mjesta povezana su ženskim zajednicama koje se formiraju pod različitim društvenim okolnostima u priči koja traje više od stotinu godina. U svakom kutku svijeta prepoznaju se iste čežnje, slutnja o boljem životu i potraga za mirom koji dolazi s ispunjenjem zaostalih sudbinskih zadataka.
Od povijesnog trenutka raspada posljednjeg harema Otomanskog carstva, pa sve do današnjih dana pratimo sudbine žena u različitim oblicima ženske izolacije.

EVENTI

.