Novaljski brodet s palentom

Sastojci za četiri osobe:

1,5 kg miješane ribe (škarpina, grdobina, grug, lastavica, sipa, škampi)
1 dl maslinovog ulja
2 glavice luka
200 g svježe rajčice
5 režanja češnjaka
2 dl crnog vina
1 svežnjić peršina
list celera
list lovora
ružmarin
1 cijeli limun
1 žlica vinskog octa
sol i papar po potrebi

Opis

Očišćenu ribu (škarpina, grdobina, grug, lastavica, sipa, škampi) narezati na komade. Ribu posoliti, popapriti, poškropiti limunom ili octom i ostaviti nekoliko minuta da očvrsne. Luk narezati na listiće i popržiti na maslinovom ulju da uvene. Luku dodati rajčicu i sve začine, sitno sjeckani peršin, celer i lovorov list. Na to dodati mariniranu ribu. Popržiti, uliti crno vino, vodu i malo octa te dodati sol i papar. Tekućine treba biti toliko da se riba u njoj ne utopi. Brodet se pirja poklopljen na štednjaku oko 20 minuta. Nije potrebno miješati, nego samo se s vremena na vrijeme protresti posudu. Gotov brodet posuti sjeckanim peršinom i kao prilog poslužiti palentu. Dobar vam tek!