Tradicija okusa

Danas se općenito smatra da je mediteranska kuhinja najbolja za ljudsko zdravlje radi vrste i kvalitete namirnica te načina njihove pripreme. Novaljska kuhinja, kao njen prepoznatljiv dio, pružit će vam istinski gastronomski užitak.

Stoga, posjetite li Novalju, ne propustite kušati dio jedinstvenog sklada okusa domaće kuhinje koji će za vas složiti novaljski ugostitelji. S jelovnika ukusno uređenih restorana preporučamo vam ponajprije neki od čuvenih i nadaleko poznatih ovdašnjih specijaliteta - paški sir, janjetinu, makarune na iglu i štrudel od skute. Sve čari mediteranske kuhinje najviše ćete ipak osjetiti odlučite li se za morske specijalitete.

Među raznim jelima od ribe i morskih plodova, preporučamo okrepljujuću riblju juhu, novaljski brodit (brudet), razne salate i rižote od morskih plodova te kuhanu ili pečenu ribu. Raznovrsno povrće izraslo pod toplim mediteranskim suncem pripremljeno na maštovite načine pružit će zadovoljstvo poklonicima vegetarijanske kuhinje.

Naiđete li na tradicionalne domaće slastice - hrostule i frite , probajte ih: zahvaljujući svojoj posebnosti one su se uspjele održati u poplavi raznoraznih modernih slastica te ostati jedan od zaštitnih znakova novaljske kuhinje.Čaša domaćeg vina za kraj učinit će užitak potpunim.

A nakon što kušate najbolje što nudi novaljska kuhinja, ponesite sa sobom domaće namirnice i pripremite svojim prijateljima pravu novaljsku večeru i podijelite jedinstveni gastro doživljaj!

Zato smo za vas pripremili dva jednostavna recepta kako biste i u svojim domovima što duže pamtili okuse i mirise naše autohtone kuhinje!

Recepti